Become a Fan, vote and receive a nice delivery every month!Unique & exclusive
Become a Fan, vote and receive a nice delivery every month!Unique & exclusive

Het jonge bedrijf én webshop bedrukjeblokje.nl van ondernemers Kees Ritmeester en George van den Nieuwenhuizen bestaat nog maar krap een jaar, maar is nu al een succes. Ze printen unieke aanvullingen op bestaande LEGO® stad of bouwwerken zoals de straat- en plaatsnaamborden en daarnaast unieke stukken die je los kunt verzamelen, zoals de kunstwerken serie of de Ame72 licentie graffiti street-art serie.

In juni van dit jaar is door Dimix de Roland SF-200 printer geleverd waarmee Kees en George de legoblokjes bedrukken. Een unieke toepassing natuurlijk door de kleine schaal en enorme mogelijkheden en variaties die je hiermee kunt bereiken. We (Nick de Gier, accountmanager en Madelon Thijs, marketingmanager bij Dimix) spreken de heren op het hoofdkantoor, wat letterlijk het Rotterdamse herenhuis uit 1928 van Kees is van waaruit de onderneming opereert.

De ondernemers

Kees en George hebben elkaar zo’n 10 jaar geleden leren kennen. Beide heren zijn al jaren actief in de LEGO®. Kees bezocht voornamelijk beurzen en verkocht losse LEGO® stenen (i.p.v. reguliere sets). George heeft diverse succesvolle LEGO® winkels gehad en verkoopt tevens losse stenen, maar dan met name internationaal. Sinds vorig jaar zijn ze een VOF gestart en begonnen met de ontwikkeling van bedrukjeblokje.nl. Kees licht toe: “We hebben het al vaker over dit idee gehad, altijd zijlings, niet dat we het samen zouden gaan doen. Het kwam steeds vaker ter sprake en we hebben op een bepaald punt de knoop doorgehakt en zijn gewoon begonnen.” George vult aan: “We zijn dezelfde stijl ondernemer. Uren maken, stampen en niet teveel zeuren. Dat heeft uiteindelijk geleid tot deze samenwerking.”

“We spreken dezelfde ondernemerstaal, dat is heel belangrijk”

George is de conceptdenker, plannenmaker en zet de grote lijnen uit. Kees is meer uitvoerend en richt zich met name op verkoop. Kees: “We kunnen elkaar stimuleren maar ook remmen. We kunnen straight naar elkaar zijn, wat heel belangrijk is.” “Onze ondernemersstijl matcht goed, we spreken dezelfde taal, daarom durf ik het met Kees wel aan.”, zegt George lachend.

Schaalbaar

George vertelt: “We zijn begonnen om te kijken of wat we wilden doen ook schaalbaar zou zijn, dus startten we met wat testen op Facebook en Marktplaats. Daar ontdekten we al snel….dit gaat hard.

In het begin hadden we nog een partner waarbij we de steentjes met UV-inkt lieten bedrukken, maar deze partij kon de schaalbaarheid niet aan. Daarnaast is UV ook niet geschikt voor kinderspeelgoed en durfden we dat ook niet in grote getalen aan. Toen we ontdekten dat dit ook met Solvent inkt realiseerbaar was, wilden we de stap zetten om hier een groter succes van te maken.

Logischerwijs gaat LEGO® strikt om met hun merk en waarmee dit geassocieerd wordt. Het blijft tenslotte kinderspeelgoed en moet daarom veilig zijn. De Roland SF-200 biedt daarom een fantastische uitkomst voor ons.”

Customizen van je hobby

Kees: “Wij zitten zo in de LEGO® dat we wat we nu doen, niet meer als iets unieks zien, terwijl dit voor een buitenstaander wel zo is.” George vult aan: “Dat zien we wel natuurlijk, maar we moeten onszelf soms even knijpen en er niet zo aan voorbij lopen. We hebben leuke successen op bijvoorbeeld Marktplaats en Facebook. Daar zien we ook dat LEGO® enorm leeft en dan met name het customizen ervan. Dat geldt natuurlijk voor iedere markt waarbij je je hobby kunt customizen. En daar zitten wij nu middenin.”

“We moeten onszelf soms echt even knijpen en er niet zo aan voorbij lopen”

Door de corona-periode zie je dat mensen veel online shoppen, zeker kleine bedragen. George geeft aan: “Onze gemiddelde artikelprijs zit tussen € 1,- en € 1,50, dat willen we in de mix ook graag zo houden. Gratis verzending is vanaf € 15,- en je ziet dat mensen hun mandje blijven vullen tot ze aan dit bedrag komen.”

“Je verkoopt vooral aan mensen die zelf dingen creëren”, stelt Kees, “zij bouwen hele steden en andere waanzinnige dingen. Als je op Instagram kijkt wat mensen bouwen, dat gaat van heel subtiele microschaal naar bijna levensgroot.”

Is LEGOMASTERS een goed programma voor jullie geweest? “Het is met name een katalysator geweest in de zomermaanden. Het zorgde ervoor dat met name moeders dachten: Goh, laat ik eens op Marktplaats kijken of ik aan losse LEGO® stenen kan komen. Laat dat nou net onze business zijn.”

Alles in eigen huis

George vertelt verder: “We doen alles zelf. Zowel concept, ontwerp, productie en verkoop. Ik ben altijd erg fan geweest van de uitspraak van Pieter Zwart van CoolBlue: ‘Online ondernemen is altijd iets met een productje, een plaatje en een prijsje’ en plaatje is hierbij ontzettend belangrijk. Daarom hebben we – voordat we live gingen met de webshop – echt gezorgd voor goede visuals, foto’s en digitale renderings van de LEGO® stenen. Zo kunnen we elk ontwerp op een steentje digitaal opmaken, of het nu al geprint is of niet. Daarbij kunnen we vandaag ook mee met de actualiteit die er op dit moment is. De webshop staat, het is nu een kwestie van duizenden artikelen erin knallen. Door middel van die digitale renderings is dat heel makkelijk en goed te doen.”

Unieke licenties

Ame72 (James Ame) maakt specifieke LEGO® graffiti street-art. Kees kwam daar online al eens foto’s van tegen maar wist niet wie de kunstenaar was. “Het leek me gaaf om zijn art te gebruiken op onze stenen, dus ik ben gaan zoeken en zoeken en ineens kwam ik hem tegen op Instagram. Ik heb hem een heel simpel berichtje gestuurd waarin stond wie ik was, wat ik doe en wat ik wilde. Vrij snel kreeg ik antwoord dat hij het een tof idee vond en dat hij het ging bespreken met zijn zaakwaarnemer. Dat is toen een GO geworden!”

George vertelt: “Uit alle communicatie die we met hem hebben blijkt dat hij een ontzettende LEGO® freak is. Hij is de enige artiest in de wereld die toestemming heeft van LEGO® om graffiti art te maken met het LEGO® minifiguur en dit ook commercieel te verkopen. Daarnaast schijnt hij ook wat design werk te doen voor de LEGO® movies, dus dat bij elkaar is natuurlijk super interessant voor ons. Geen enkele van onze concurrenten kan deze deal meer aan gaan omdat wij die licentie al met hem hebben.”

Toekomst

“Op dit moment is het redelijk bewerkelijk wat we doen en moeten we even pas op de plaats maken voordat alles op orde en gestroomlijnd is qua productie. Daar werken we nu hard aan. Onze wens is om uiteindelijk twee of drie van deze printers op een rij te hebben. Uiteindelijk zullen we een grafisch bedrijf worden, waarbij wij tweeën de grote lijnen doen en er daarnaast 2 of 3 man staat te printen.

We willen naast onze shop, Marktplaats en Facebook ook uitbreiden naar andere platformen, zoals Ebay en Etsy. En door de eerder genoemde licenties met kunstenaars liggen er enorm veel kansen om groter te groeien en het assortiment te verbreden.

“Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel mogelijk”

Op dit moment zijn er al twee fysieke verkooppunten die een selectie van onze custom LEGO® stenen verkopen. Eén in Breda en één in Hardinxveld-Giessendam. Er zijn een hoop opties waar we met onze producten kunnen uitbreiden in verkooppunten.

Ook de zakelijke b2b-markt is een markt waar we in de toekomst ons in willen gaan mengen, denk aan visitekaartjes op LEGO®, sleutelhangers met logo of een grote plaat met een foto van het personeel… je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel mogelijk.”

Kees vult aan: “Om meer bekendheid te genereren zullen we met bedrukjeblokje.nl ook weer beurzen gaan doen. Maar dan echt met een basisassortiment aan stenen en vooral de toepassing laten zien.” George reageert: “Het zou helemaal geniaal zijn als we een tafel model vlakbedprinter neer kunnen zetten waarmee je instant custom prints kan maken voor de bezoekers van de beurs.”

Printer en veiligheid

We hebben gekozen voor de Roland SF-200 omdat deze ideaal is voor fullcolour, digitaal printen op een breed scala aan (gevoelige) substraten. Afbeeldingen van hoge kwaliteit printen met een uitstekende duurzaamheid en zonder schadelijke effecten voor de gezondheid.

Deze printer gebruikt namelijk NEN-EN 71.3 voedselverpakking- en speelgoedveilige solvent inkt, hierdoor worden de LEGO® onderdelen niet vervuild, is er geen afbreuk aan de speelgoedkwaliteit van deze onderdelen en kunnen deze onderdelen dus worden gebruikt samen met de officiële LEGO® sets.

We laten de inkt bovendien zelf onafhankelijk testen. Daarnaast is deze printer ook goedgekeurd door o.a. LEGO®, wat aangeeft dat we op de goede weg zitten hiermee en voldoen aan alle strikte eisen.

Samenwerking met Dimix

George vertelt enthousiast: “Hoe snel Nick is aangehaakt bij ons idee, hoe snel hij heeft geschakeld en ons de kans heeft gegund om met een plan te komen is heel waardevol. Door zijn enthousiasme heeft hij ook Lars (red. Lars Vreeke, eigenaar Dimix) enthousiast gekregen.” Kees vult hierop aan: “We hadden verwacht dat we uitgenodigd zouden worden en een pitch moesten komen geven om het toe te lichten, maar zelfs dat was niet nodig.”

“Ik heb inderdaad door gestampt,” reageert Nick, “Omdat ik geloof in jullie verhaal en onderneming. Doordat ik enthousiast was heb ik snel met Lars geschakeld en die was ook heel snel overtuigd. Dus eigenlijk was 1 + 1 voor ons ook 3. Ik denk dat de toekomst ligt in de specifieke toepassingen die mogelijk zijn met de machines die wij verkopen. En dit is bij uitstek zo’n unieke toepassing.”

Het jonge bedrijf én webshop bedrukjeblokje.nl van ondernemers Kees Ritmeester en George van den Nieuwenhuizen bestaat nog maar krap een jaar, maar is nu al een succes. Ze printen unieke aanvullingen op bestaande LEGO® stad of bouwwerken zoals de straat- en plaatsnaamborden en daarnaast unieke stukken die je los kunt verzamelen, zoals de kunstwerken serie of de Ame72 licentie graffiti street-art serie.

In juni van dit jaar is door Dimix de Roland SF-200 printer geleverd waarmee Kees en George de legoblokjes bedrukken. Een unieke toepassing natuurlijk door de kleine schaal en enorme mogelijkheden en variaties die je hiermee kunt bereiken. We (Nick de Gier, accountmanager en Madelon Thijs, marketingmanager bij Dimix) spreken de heren op het hoofdkantoor, wat letterlijk het Rotterdamse herenhuis uit 1928 van Kees is van waaruit de onderneming opereert.

De ondernemers

Kees en George hebben elkaar zo’n 10 jaar geleden leren kennen. Beide heren zijn al jaren actief in de LEGO®. Kees bezocht voornamelijk beurzen en verkocht losse LEGO® stenen (i.p.v. reguliere sets). George heeft diverse succesvolle LEGO® winkels gehad en verkoopt tevens losse stenen, maar dan met name internationaal. Sinds vorig jaar zijn ze een VOF gestart en begonnen met de ontwikkeling van bedrukjeblokje.nl. Kees licht toe: “We hebben het al vaker over dit idee gehad, altijd zijlings, niet dat we het samen zouden gaan doen. Het kwam steeds vaker ter sprake en we hebben op een bepaald punt de knoop doorgehakt en zijn gewoon begonnen.” George vult aan: “We zijn dezelfde stijl ondernemer. Uren maken, stampen en niet teveel zeuren. Dat heeft uiteindelijk geleid tot deze samenwerking.”

“We spreken dezelfde ondernemerstaal, dat is heel belangrijk”

George is de conceptdenker, plannenmaker en zet de grote lijnen uit. Kees is meer uitvoerend en richt zich met name op verkoop. Kees: “We kunnen elkaar stimuleren maar ook remmen. We kunnen straight naar elkaar zijn, wat heel belangrijk is.” “Onze ondernemersstijl matcht goed, we spreken dezelfde taal, daarom durf ik het met Kees wel aan.”, zegt George lachend.

Schaalbaar

George vertelt: “We zijn begonnen om te kijken of wat we wilden doen ook schaalbaar zou zijn, dus startten we met wat testen op Facebook en Marktplaats. Daar ontdekten we al snel….dit gaat hard.

In het begin hadden we nog een partner waarbij we de steentjes met UV-inkt lieten bedrukken, maar deze partij kon de schaalbaarheid niet aan. Daarnaast is UV ook niet geschikt voor kinderspeelgoed en durfden we dat ook niet in grote getalen aan. Toen we ontdekten dat dit ook met Solvent inkt realiseerbaar was, wilden we de stap zetten om hier een groter succes van te maken.

Logischerwijs gaat LEGO® strikt om met hun merk en waarmee dit geassocieerd wordt. Het blijft tenslotte kinderspeelgoed en moet daarom veilig zijn. De Roland SF-200 biedt daarom een fantastische uitkomst voor ons.”

Customizen van je hobby

Kees: “Wij zitten zo in de LEGO® dat we wat we nu doen, niet meer als iets unieks zien, terwijl dit voor een buitenstaander wel zo is.” George vult aan: “Dat zien we wel natuurlijk, maar we moeten onszelf soms even knijpen en er niet zo aan voorbij lopen. We hebben leuke successen op bijvoorbeeld Marktplaats en Facebook. Daar zien we ook dat LEGO® enorm leeft en dan met name het customizen ervan. Dat geldt natuurlijk voor iedere markt waarbij je je hobby kunt customizen. En daar zitten wij nu middenin.”

“We moeten onszelf soms echt even knijpen en er niet zo aan voorbij lopen”

Door de corona-periode zie je dat mensen veel online shoppen, zeker kleine bedragen. George geeft aan: “Onze gemiddelde artikelprijs zit tussen € 1,- en € 1,50, dat willen we in de mix ook graag zo houden. Gratis verzending is vanaf € 15,- en je ziet dat mensen hun mandje blijven vullen tot ze aan dit bedrag komen.”

“Je verkoopt vooral aan mensen die zelf dingen creëren”, stelt Kees, “zij bouwen hele steden en andere waanzinnige dingen. Als je op Instagram kijkt wat mensen bouwen, dat gaat van heel subtiele microschaal naar bijna levensgroot.”

Is LEGOMASTERS een goed programma voor jullie geweest? “Het is met name een katalysator geweest in de zomermaanden. Het zorgde ervoor dat met name moeders dachten: Goh, laat ik eens op Marktplaats kijken of ik aan losse LEGO® stenen kan komen. Laat dat nou net onze business zijn.”

Alles in eigen huis

George vertelt verder: “We doen alles zelf. Zowel concept, ontwerp, productie en verkoop. Ik ben altijd erg fan geweest van de uitspraak van Pieter Zwart van CoolBlue: ‘Online ondernemen is altijd iets met een productje, een plaatje en een prijsje’ en plaatje is hierbij ontzettend belangrijk. Daarom hebben we – voordat we live gingen met de webshop – echt gezorgd voor goede visuals, foto’s en digitale renderings van de LEGO® stenen. Zo kunnen we elk ontwerp op een steentje digitaal opmaken, of het nu al geprint is of niet. Daarbij kunnen we vandaag ook mee met de actualiteit die er op dit moment is. De webshop staat, het is nu een kwestie van duizenden artikelen erin knallen. Door middel van die digitale renderings is dat heel makkelijk en goed te doen.”

Unieke licenties

Ame72 (James Ame) maakt specifieke LEGO® graffiti street-art. Kees kwam daar online al eens foto’s van tegen maar wist niet wie de kunstenaar was. “Het leek me gaaf om zijn art te gebruiken op onze stenen, dus ik ben gaan zoeken en zoeken en ineens kwam ik hem tegen op Instagram. Ik heb hem een heel simpel berichtje gestuurd waarin stond wie ik was, wat ik doe en wat ik wilde. Vrij snel kreeg ik antwoord dat hij het een tof idee vond en dat hij het ging bespreken met zijn zaakwaarnemer. Dat is toen een GO geworden!”

George vertelt: “Uit alle communicatie die we met hem hebben blijkt dat hij een ontzettende LEGO® freak is. Hij is de enige artiest in de wereld die toestemming heeft van LEGO® om graffiti art te maken met het LEGO® minifiguur en dit ook commercieel te verkopen. Daarnaast schijnt hij ook wat design werk te doen voor de LEGO® movies, dus dat bij elkaar is natuurlijk super interessant voor ons. Geen enkele van onze concurrenten kan deze deal meer aan gaan omdat wij die licentie al met hem hebben.”

Toekomst

“Op dit moment is het redelijk bewerkelijk wat we doen en moeten we even pas op de plaats maken voordat alles op orde en gestroomlijnd is qua productie. Daar werken we nu hard aan. Onze wens is om uiteindelijk twee of drie van deze printers op een rij te hebben. Uiteindelijk zullen we een grafisch bedrijf worden, waarbij wij tweeën de grote lijnen doen en er daarnaast 2 of 3 man staat te printen.

We willen naast onze shop, Marktplaats en Facebook ook uitbreiden naar andere platformen, zoals Ebay en Etsy. En door de eerder genoemde licenties met kunstenaars liggen er enorm veel kansen om groter te groeien en het assortiment te verbreden.

“Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel mogelijk”

Op dit moment zijn er al twee fysieke verkooppunten die een selectie van onze custom LEGO® stenen verkopen. Eén in Breda en één in Hardinxveld-Giessendam. Er zijn een hoop opties waar we met onze producten kunnen uitbreiden in verkooppunten.

Ook de zakelijke b2b-markt is een markt waar we in de toekomst ons in willen gaan mengen, denk aan visitekaartjes op LEGO®, sleutelhangers met logo of een grote plaat met een foto van het personeel… je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel mogelijk.”

Kees vult aan: “Om meer bekendheid te genereren zullen we met bedrukjeblokje.nl ook weer beurzen gaan doen. Maar dan echt met een basisassortiment aan stenen en vooral de toepassing laten zien.” George reageert: “Het zou helemaal geniaal zijn als we een tafel model vlakbedprinter neer kunnen zetten waarmee je instant custom prints kan maken voor de bezoekers van de beurs.”

Printer en veiligheid

We hebben gekozen voor de Roland SF-200 omdat deze ideaal is voor fullcolour, digitaal printen op een breed scala aan (gevoelige) substraten. Afbeeldingen van hoge kwaliteit printen met een uitstekende duurzaamheid en zonder schadelijke effecten voor de gezondheid.

Deze printer gebruikt namelijk NEN-EN 71.3 voedselverpakking- en speelgoedveilige solvent inkt, hierdoor worden de LEGO® onderdelen niet vervuild, is er geen afbreuk aan de speelgoedkwaliteit van deze onderdelen en kunnen deze onderdelen dus worden gebruikt samen met de officiële LEGO® sets.

We laten de inkt bovendien zelf onafhankelijk testen. Daarnaast is deze printer ook goedgekeurd door o.a. LEGO®, wat aangeeft dat we op de goede weg zitten hiermee en voldoen aan alle strikte eisen.

Samenwerking met Dimix

George vertelt enthousiast: “Hoe snel Nick is aangehaakt bij ons idee, hoe snel hij heeft geschakeld en ons de kans heeft gegund om met een plan te komen is heel waardevol. Door zijn enthousiasme heeft hij ook Lars (red. Lars Vreeke, eigenaar Dimix) enthousiast gekregen.” Kees vult hierop aan: “We hadden verwacht dat we uitgenodigd zouden worden en een pitch moesten komen geven om het toe te lichten, maar zelfs dat was niet nodig.”

“Ik heb inderdaad door gestampt,” reageert Nick, “Omdat ik geloof in jullie verhaal en onderneming. Doordat ik enthousiast was heb ik snel met Lars geschakeld en die was ook heel snel overtuigd. Dus eigenlijk was 1 + 1 voor ons ook 3. Ik denk dat de toekomst ligt in de specifieke toepassingen die mogelijk zijn met de machines die wij verkopen. En dit is bij uitstek zo’n unieke toepassing.”

By George van den Nieuwenhuizen

Share:

Just added to your wishlist:
My Wishlist
You've just added this product to the cart:
Go to cart page